5 fina filmatiseringar

Helena Karlström väljer fem favoriter bland filmatiseringar av litterära verk.

Illustrerad bild av två personer som läser en bok och tittar på en datorskärm i ett rum med många växter. robuart/Bigstock

Försoning är en filmatisering av Ian McEwans hyllade roman med samma namn. Berättelsen tar sin början en stekhet sommardag på ett engelskt lantgods i mitten av 1930-talet. Den unga Briony, spirande författare, misstolkar något som sker mellan storasystern Cecilia och hushållerskans son Robbie. När Briony anklagar Robbie för ett brott han inte begått får det förödande konsekvenser.

Försoning är en historia om kärlek och om berättande som gestaltas bländande vackert av regissören Joe Wright. Filmen bjuder på poetiska tidsbilder och skakande krigsscener, intressanta perspektivbyten och en fantastisk kameraåkning som skildrar kaoset på stranden i Dunkerque 1940. Keira Knightley och James McAvoy är strålande i sina roller. Briony levandegörs av tre skickliga skådespelare i olika åldrar.

Grantchester är en särpräglat brittisk tv-serie som utspelar sig i det lilla samhället Grantchester under 1950-talet. En kyrkoherde och en polisinspektör löser lokala kriminalfall, dricker, röker, spelar backgammon och jazz. Det är en blandning av mord och mys, nostalgisk tidsskildring och relationsbaserad dramatik.

Den första säsongen baseras på James Runcies berättelser i Sidney Chambers and the Shadow of Death, den svenska titeln är Dödens skugga. Säsong 1-3 har kunnat ses på SVT. 

Brittisk kostymdrama i Ryssland

Bild på ett bokomslag av War and peace med huvudpersonerna ur den brittiska filmatiseringen på framsidan.
War and peace är en BBC-producerad miniserie baserad på Leo Tolstojs episka mästerverk Krig och fred. I tv-serieform är det ett storslaget brittiskt kostymdrama som utspelar sig i Ryssland, och precis som i originalet en episk historia om kärlek och förluster, aristokratiska familjer och det ryska samhället under Napoleoneran.

Krig och fred publicerades ursprungligen som en rysk följetong 1865-1869. 2017 utkom en nyöversatt och för första gången oavkortad svensk version av Tolstojs klassiker i fyra volymer.

The handmaid's tale handlar om ett totalitärt amerikanskt samhälle där fertila kvinnor tvingas in i barnalstrande slaveri. Den första säsongen är fullkomligt lysande - välskriven och fantastisk rollbesatt, grymt obehaglig, oerhört snyggt gjord. Känsliga tittare varnas för flera otäcka scener. De följande säsongerna är inte lika bra men ändå sevärda.

Den första säsongen är, i större grad än de påföljande, baserad på Margret Atwoods dystopiska roman med samma namn, publicerad 1985. Året efter utgavs den på svenska som Tjänarinnans berättelse, och 2017 kom en reviderad översättning. Romanen är, precis som filmatiseringen, en skrämmande berättelse som Atwood själv benämner som spekulativ fiktion, något som kan hända i nutid, med alltför många grymma inslag som har förekommit i vår värld.

Förestående apokalyps

Good omens är en hädisk komedi om en nära förestående apokalyps. Ängeln Aziraphale och demonen Crowley har spenderat tusentals år på jorden och utvecklat en säregen vänskap. När världens undergång närmar sig gör de vad de kan för att stoppa slutet. Det finns andra krafter som driver på undergången men ytterligare några som känner till det allomfattande hotet och vill rädda mänskligheten.

Fantasyromanen Good Omens med undertiteln The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch skrevs av Neil Gaiman och Terry Pratchett. Tio år efter att originalet publicerades (1990) kom den på svenska med titeln Goda omen (2000). Nu finns berättelsen även som en underhållande miniserie med samma skruvade humor som inte passar den som är känslig för hur heliga koncept framställs.

I skrivande stund är serien ännu inte tillgänglig på DVD eller Blu-ray. Den kan ses via betaltjänsten Amazone Prime.

Böcker och DVD:er

 1. Försoning

  Av: McEwan, Ian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Atonement

  Undertitel: Försoning
  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 3. Dödens skugga

  Av: Runcie, James
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Krig och fred1805

  Av: Tolstoj, Lev
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 5. War and Peace

  Undertitel: Krig och fred
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 6. Tjänarinnans berättelse

  Av: Atwood, Margaret
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. The handmaid's tale

  Språk:
  Engelska Franska Tyska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 8. Good omens

  Undertitel: the nice and accurate prophecies of Agnes Nutter, witch
  Av: Pratchett, Terry
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

 

Våra texter

 1. Böcker som blivit film

  Skrivet av: Angelica Seger

  Det blir allt vanligare att göra film eller tv-serie av populära och storsäljande böcker. Här är några svenska barn- och ungdomsböcker som filmatiserats.

 2. Serier som blivit film

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Superhjältar som tagit steget från seriernas värld till filmduken finns det gott om. Här är några andra seriealbum som gett upphov till filmer.

 3. Se serien, läs boken

  Skrivet av: Tommy Bildström

  Många omtalade och populära serier är baserade på böcker. De finns på biblioteket, är gratis att låna och faktiskt oftast bättre skriver Tommy Bildström och avslöjar sina absoluta favoriter.

 4. Läs boken istället

  Skrivet av: Anna Holmström Degerman

  När böcker blir bästsäljare dröjer det inte länge innan de dyker upp som filmer. Anna Holmström Degerman på Hörnefors bibliotek tvekar ofta inför att se dem. Här tipsar hon om böckerna bakom.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Helena Karlström den 23 december 2019