45 - Morbus Addison

Välskriven och berörande skildring som speglar sig i litteraturen. Linda Skugge skriver om tillvaron med en kronisk sjukdom och väver in massor av lästips.

I 45 - Morbus Addison skildrar författaren och skribenten Linda Skugge hur det är att leva med Addisons sjukdom. Det är en sällsynt sjukdom som obehandlad leder till döden. Kroppen slutar att producera hormonerna kortisol och aldosteron och måste medicineras. 

Orimliga förutsättningar

Läkarna tror att hennes Addison uppkom efter en astmabehandling. Själv är hon mer tveksam. Men oavsett orsak tvingas hon acceptera att hon lider av en kronisk sjukdom som bland mycket annat medför extrem trötthet. Nästan alla de som lider av sjukdomen tvingas ändra drastiskt på sina liv.  

Beskrivningarna av sjukdomens konsekvenser väcker medkänsla, liksom hennes förtvivlan inför kontakten med sjukvården. Innan hon själv ber om blodprovet som visar på sjukdomen får hon gång efter annan höra att hon är fullt frisk. Det är i efterhand svårt att acceptera, skriver hon. 

Det är en berörande beskrivning av att leva med en kronisk sjukdom. Linda Skugge berättar om hur hon tvingas anpassa sig och förhålla sig till orimliga förutsättningar. 

Tröst i ord och böcker

Boken är också en läsjournal som är full av boktips. Linda Skugge har alltid läst mycket och hon har förutom att skriva egna böcker och översätta andras även drivit förlag. I den här boken lyfter hon formuleringar och författarskap som sätter ord på hennes tillstånd och känslor.

Det är en angenäm intertextuell upplevelse att läsa 45 - Morbus Addison, trots den sorg som stiger upp från sidorna. Linda Skugge är en skicklig stilist och hennes sätt att beskriva sin tillvaro och sina tankar och spegla dem i andras är berikande. Hon gav ut en liknande bok för fem år sedan, 40 - Constant reader

Boken är relativt kort och luftig, men den är ett lättläst koncentrat som liksom i förbifarten också lyckas peka på könsskillnader i vården och konsekvenserna av ett ofrivilligt kändisskap. 

Fler tips

 1. Patient

  Av: Watt, Ben Tipsat av: Anna Sahlén

  En självbiografisk och känsloväckande berättelse om hur mötet med sjukdom och dödlighet kan göra livet mer närvarande.

 2. Blackout

  Av: Cahalan, Susannah Tipsat av: Hanna Widman

  "När min hjärna blev min fiende" är den mycket passande undertiteln på den här både skrämmande och intressanta självbiografin.

 3. Skuggan av ett liv

  Av: Mantel, Hilary Tipsat av: Anna Sahlén

  Författaren Hilary Mantel skriver om sin barndom och om den sjukdom som präglat större delen av hennes liv.

 4. I kroppen min

  Av: Gidlund, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

  Han startade en blogg för att skriva om sin cancer. Kristian Gidlunds livsbejakande texter om döden har nu blivit bok.

 5. Den skakande kvinnan

  Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Anna Sahlén

  I försöken att förstå sin egen kropps reaktioner går författaren Siri Hustvedt genom forskning kring hjärnan och vårt medvetande.