22/11 1963

En man reser femtio år tillbaka i tiden för att försöka skriva om historien och hindra mordet på John F Kennedy.

Stephen King har överlevt all kritik om skräplitteratur som omgav honom under tidigare år. Genom att aldrig stå still och alltid utveckla sina teman och sitt skrivande har han byggt upp ett eget litterärt universum som kommer att fortsätta leva länge efter att han själv gått bort. I båda sina två senaste böcker, 22/11 1962 och Doktor Sömn knyter han an till teman från sina tidigaste berättelser.

Vill ändra historien

I 22/11 1963 (datumet för Kennedymordet) får vi följa engelskalärarens Jake Eppings maratonlopp genom historien. Hans lugna vardag avbryts hastigt när han får reda på att det existerar en tidsportal inte långt från hans hem. Den som kliver genom portalen kommer alltid ut på samma ställe: Lisbon Falls, Maine, i september 1958.

Jake får med sig ett uppdrag – oskadliggör Lee Harvey Oswald och låt historien ta en annan vändning den där novemberdagen i Dallas. Det finns andra som Jake också vill rädda från en grym död i det förflutna.

En mamma och hennes barn i staden Derry kommer att råka mycket illa ut om inte Jake hinner fram. Den som kan sin King vet att Derry är den hotfulla småstaden i boken Det. Staden där avloppstrummorna kan dra ner en under jorden och ondskan bär clownmask.

Möter mäktigt motstånd

Inte bara onda människor och onda väsen kommer i Jakes väg på hans långa resa mot skolbokslagret i Dallas 1963. Historien själv uppskattar inte alls att någon försöker göra om den, och den har mäktiga motkrafter att sätta in.

Att läsa den här boken kräver både uthållighet och starka handleder, men det är värt att skaffa bokstöd och ladda för litterär långdistans. Utan att tveka för dig berättelsen framåt genom 789 sidor och hela vägen in i mål.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 10 februari 2014