14 tips för hjärtat

Minabibliotek listar böcker om kärlek och vänskap, för dig som är 9-12 år. Kanske något att läsa på Alla hjärtans dag.

Två rosa och många gröna hjärtan
I England och USA firas Alla hjärtans dag sedan länge. Att ge ett kort eller en blomma, ofta anonymt, till den du gillar är vanligt. Många i Sverige firar också.

Inte minst är det en dag för affärerna. Folk köper mängder med geléhjärtan, rosor, kort och allt möjligt annat hjärt-likt.

Valentin

Dagen kallas ibland Valentindagen, Valentin har namnsdag 14 februari. På engelska heter det också just Valentine's Day. Från början var det en religiös högtid för helgonet Valentin.

Senare blev det en dag för kärlek och romantik. Redan under medeltiden skickade människor Valentinkort eller brev med kärleksdikter till varandra.

Vänskap och böcker

Det behöver inte handla om någon du är kär i. I Finland och Estland tänker många på sina vänner. Där kallas 14 februari ibland för Vändagen. Vill du inte köpa röda rosor eller skicka brev kan du ju alltid läsa en bok istället, kanske en om kärlek och vänskap.

Foto: photos.com

 1. Jag är Love

  Av: Melin, Mårten Tipsat av: Annika Edlund

  Love är en kärleksmagnet! Alla tjejer blir kära i honom, och då pratar vi alla. Ju äldre han blir desto fler kärlekar. Problemet är bara att Love inte är så intresserad, och nu verkar kärleksgrejen ha gått helt överstyr.

 2. Den vita döden

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Emma Sigvardsson

  Trettonåriga Julia drabbas av sjukdomen tuberkulos. På sanatoriet, omgiven av döden, får hon uppleva den första stora kärleken.

 3. Ska vi rymma?

  Av: Holmberg, Bo R Tipsat av: Annika Edlund

  Brandon bor med mamma och Kjell i husvagn på en camping från maj till oktober. I en stuga inte långt från campingen men nära golfbanan bor Teresa och hennes familj. Brandon är kär i Teresa som har ögon som havet i Norrfällsviken...

 4. Du & jag

  Av: Bredow, Katarina von Tipsat av: Annika Edlund

  Andreas är duktig i skolan, kallas professorn ibland. Han är bra på att måla också, det är lite coolt, men inte som att vara bra på sport. Varför är vissa i skolan fel medan andra är rätt? Kan balansen rubbas?

 5. Amor anfaller!

  Av: Melin, Mårten Tipsat av: Katarina Markström

  Amor är en kärleksgud som ser ut som en liten tjock bebis. Han skjuter pilar med pilbåge och den som träffas blir kär.

 6. Bli ihop

  Av: Halling, Thomas Tipsat av: Åsa Zetterström

  Kalle är störtkär i den nya tjejen, Ellen. Problemet är bara hur han ska få henne att gilla honom. Vad han än gör blir det fel och pinsamt.

 7. Kärlekspizzan

  Av: Rundberg, Johan Tipsat av: Åsa Zetterström

  Nyss var tv-spel, schack och rymden alldeles nog. Nu är Movits kär och måste lära sig skejta. När ryktet sprids om vilken skejtarstjärna han är börjar problemen på allvar.

 8. Hej vacker

  Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Åsa Zetterström

  Äntligen sommarlov! Hela vintern har Agnes längtat till sommaren och sex långa veckor hos mormor och morfar i Soppero. Och till Henrik.

 9. Lova att du går tillbaka

  Av: Appelt, Kathi Tipsat av: Karolina Nyström

  ”Det finns ingenting mer ensamt än en katt som blivit älskad, åtminstone en tid, och sedan övergivits vid vägkanten.” Så inleds en av de mest gripande kärleksskildringar jag läst, kanske någonsin.

 10. Lite ihop

  Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Annika Edlund

  Vilket är det snyggaste namnet? Är det töntigt att spela fiol eller att läsa franska när alla andra läser spanska? Sådant snurrar i Majkens huvud.

 11. Dårfinkar och dönickar

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Karolina Nyström

  Hur är det att vara skolans tuffaste kille när du egentligen är en nyinflyttad tjej som just nu tycker att det mesta känns pest? Det kan kanske 12-åriga Simone svara på.

 12. Liksom helt magiskt

  Av: Melin, Mårten Tipsat av: Sara Johansson

  Liksom helt magiskt, så kan det kännas när du är tretton år och förälskad.

 13. Någons hjälte

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Annika Edlund

  Viktor Stenmark är en vanlig kille i sjuan. En sådan som man knappt märker av. Man skulle kunna kalla honom en fegis och mes.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 14 februari 2013