2 dagar i Paris

Hysteriskt rolig dramakomedi om kulturkrockar i Paris.

Språk: Engelska Franska Svenska Norska Danska Finska Isländska
Publiceringsår: 2008
Låna

Som avslutning på semestern tar det amerikanska paret Marion (Julie Delpy) och Jack (Adam Goldberg) en sväng förbi Paris. De ska hälsa på hos Marions föräldrar i två dagar. Jack, som aldrig varit där tidigare och inte förstår ett ord franska, känner sig direkt malplacerad. Det blir inte bättre av att Marions gamla pojkvänner, som visar sig vara många, dyker upp överallt.

Regissören Julie Delpy leker med fördomar om fransmän, amerikaner och turister och lyckas få en humoristisk knorr på det mesta. Däremot blir nog den som förväntar sig en vanlig amerikansk komedi besviken - det här är något helt annat, och det i positiv bemärkelse.

Men filmen rymmer även djupare frågor. Språksvårigheter, missförstånd och parets kulturellt skilda syn på sin relation leder så småningom till en splittring.

Julie Delpy långfilmsdebuterade som regissör med 2 days in Paris (2007). Hon spelar även den kvinnliga huvudrollen samt står för manus, musik och klippning. En kul kuriosa är också att Marions föräldrar spelas av Delpys egna föräldrar.

Tipsat av: Jenny Berggren den 22 januari 2010