19 minuter

På nitton minuter stannade världen i Sterling, New Hampshire, och blev sig aldrig lik igen.

Den 6 mars 2007 börjar som vilken dag som helst i den lilla småstaden Sterling. De vuxna går till sina jobb och barnen går till skolan. På Sterling High finns det, som på alla skolor, en hierarki. Högst upp finns de populära, snygga och atletiska eleverna och så finns det nördarna och de utfrysta längst ner.

Ett barn blir en mördare

Allra längst ner i hierarkin finns Peter Houghton, en ung pojke som de flesta anser är en total nolla. Men det förändras den dagen då Peter kommer till skolan och skjuter ihjäl en lärare och nio elever. Peter är inte längre en nolla, han är en mördare.

Det lilla samhället står som förlamat i chock och sorg. Hur kunde detta hända i deras stillsamma lilla stad? Varför hände det? För vissa är det lätt att peka ett anklagande finger och då Peter anhålls för skolskjutningen är det många i Sterling som vill se hans blod.

Det råder inga tvivel om att Peter utförde skjutningen, frågan som alla ställer sig är varför han gjorde det. För det är inte bara rättvisa som måste skipas i tragedins efterdyningar utan många i Sterling tvingas skärskåda sin roll och skuld i det som hänt.

Obekväma frågor som stannar kvar

19 minuter tar upp ett hemskt ämne som jag hoppas aldrig blir aktuellt i vår egen närhet. Skolskjutningen sker i början av boken och sedan får vi följa vad som hände före skjutningen och efter den.

Det är många personers perspektiv som skildras i boken, men några av de som framför allt kommer till tals är Peters och hans föräldrar, domaren som även är mor till en av de överlevande eleverna, poliserna och advokaterna som har hand om målet och Josie, en av de överlevande.

Temat i boken är hemskt och rör upp frågor som är obekväma. Men det gick inte att sluta läsa boken. Vill du läsa en bok som berör och är spännande så rekommenderar jag 19 minuter, så länge du är beredd på att den kan stanna kvar hos dig ett bra tag.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 13 februari 2015