1793

En mordgåta döljer sig i denna mörka skildring av ett smutsigt och korrumperat Stockholm som lockar fram det värsta i människor.

Av: Natt och Dag, Niklas
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Ett stympat lik hittas i den smutsiga sjön Fatburen i Stockholm. Den före detta militären Jean Michael Cardell och den lungsjuke förnuftsmänniskan Cecil Winge får i uppdrag att nysta i fallet.

Fruktansvärt öde

Stockholm är smutsigt och fattigt, lidandet och umbärandet är utbrett. Staden sjuder av korruption och girighet på alla nivåer. Människors mörka böjelser har fritt spelrum och ett liv tycks sakna värde. 

I denna miljö försöker Cardell och Winge ta reda på sanningen om en namnlös död kropp som mött ett fruktansvärt öde. Deras efterforskningar tar dem in i olika miljöer som blottar hemska berättelser. 

Bitvis mycket spännande

Bitvis mycket spännande. I mitten av boken tycker jag att den tappar tempot något. Den går från deckargåta till historisk roman i långa stycken. Vi får följa ett par andra nyckelpersoner och skeenden som visserligen hänger nära ihop med berättelsen men passagen känns lång. 

Sedan kommer 1793 in i andra andningen och den avslutande delen är en bladvändare. Klanderfri historisk fiktion, välskriven både vad gäller språk och intrig. Rekommenderas för historieintresserade deckarläsare, men inte om du är kräsmagad och vill slippa motbjudande beskrivningar av uttrycken för människors ondska. 

Våra tips

 1. Morality play

  Av: Unsworth, Barry Tipsat av: Anna Sahlén

  En mordgåta i 1300-talets England. Ett teatersällskap sätter upp en pjäs som kommer för nära sanningen om ett brott.

 2. Årstafruns dolda dagböcker

  Av: Eriksson, Kristina Ekero Tipsat av: Birgit Lindgren

  En dagboksbaserad biografi som ger en spännande inblick i en svensk adelsdams liv i början av 1800-talet.

 3. Golden hill

  Av: Spufford, Francis Tipsat av: Lennart Kihlberg

  En originell berättelse med mystik, intriger och skarpsinning humor ger en läsupplevelse som stannar kvar.

 4. Yxmannen

  Av: Celestin, Ray Tipsat av: Andrea Ejelöv

  New Orleans år 1919, segregationen delar upp staden, maffian styr staden, musiken flödar som aldrig förr och en seriemördare med en yxa går lös i staden.

 5. Skumtimmen

  Av: Theorin, Johan Tipsat av: Kristina Andersson

  När Jens är 6 år försvinner han spårlöst från Alvaret på Öland. Dimman ligger tjock. Trots intensivt letande återfinns aldrig kroppen.

 6. Parfymen

  Av: Süskind, Patrick Tipsat av: Linnea Sandberg

  En sinnlig thriller i 1700-talsmiljö om en föräldralös pojke med ett övermänskligt gott luktsinne.