17 typer av män och vad de säger till psykologen

Färre män än kvinnor går till psykologen. Men de män som går dit – vad vill de egentligen prata om?

Den frågan försöker psykologerna Anders Wahberg och Mattias Lundberg, verksamma i Skellefteå och Umeå, svara på i boken 17 typer av män och vad de säger till psykologen. Här beskrivs typfall som de skapat utifrån samtal de haft med sina klienter. Varje beskrivning inleds med att en fingerad person kommer till psykologen och berättar om sitt problem. Sedan får man följa hur samtalet utvecklas och ta del av psykologens reflexioner kring fallet.

Underhållande igenkänningsfaktor

Man får möta sportfånen, mammas pojke, kvinnotjusaren och 14 andra typer som behöver någon att prata med och helst också få ett recept på vad de ska göra för att lösa sina problem. En sak som författarna lyfter fram är nämligen att män är mer resultatinriktade vid sina besök än kvinnor. De vill lägga fram sitt problem och sen snabbt få en lösning som de kan gå hem och tillämpa. Ett scenario som kanske inte alltid fungerar helt och hållet.

Det är inga djuplodande analyser som görs, men som populärpsykologi fungerar det alldeles utmärkt. Det blir många igenkännande nickar och leenden när man stiftar bekantskap med de olika typerna. Författarna lyckas fånga karaktärsdrag och situationsbilder som är lättigenkännliga. Den fråga man till slut ställer sig är naturligtvis Vem är jag? Kanske den 18:e…

Författarna har också skrivit 15 typer av kvinnor och 16 typer av chefer.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åke Samuelsson den 30 december 2010