10 läsvärda faktaböcker

Här ger faktabibliotekarierna på Umeå stadsbibliotek tips på facklitteratur från alla möjliga ämnen. Tio titlar i taget utan rangordning. Urvalet gjordes i mars 2022.

Zanele Muholi : Somnyama Ngonyama = hail the dark lioness av Zanele Muholi

Bok i stort format som samlar fotografen Zanele Muholis självporträtt. Med utgångspunkt i frågor som identitet, ras och hur den svarta kroppen har avbildats genom historien. Bilderna ställs just nu ut i Umeå och visas på Bildmuseet till i början av maj 2022.

How Britain ends av Gavin Esler

Journalisten Gavin Esler skildrar hur Storbritannien hamnat i svårigheter efter Brexit. Om hur nationalism, olika åsikter om relationen med Europa och behovet av självständighet skapar stora spänningar som riskerar att splittra unionen. 

Pengar och ekonomiska kriser : krasch boom bang av Micael Hamberg

Syftet med denna bok är att visa att pengar inte är något vi bör ta för givet, utan tvärtom, att våra liv till stor del kontrolleras av pengar och av de människor som har möjlighet att skapa pengar. För att vår demokrati ska fungera är det därför viktigt att i grunden förstå pengar

Tankar för dagen : manual för nyfikna resenärer av Per J Andersson

Vad händer med oss när vi reser? Är det bara skön semester eller kan det uppstå känslor hemlängtan mitt under en resa? Per J Andersson vrider och vänder på de tankar som uppstår mitt i det annorlunda. När vi känner oss överväldigade, vilsna, förundrade, och i bästa fall, pånyttfödda. Han ger även goda råd till resenärer för att öka nyfikenheten och upptäckslusten.

Sparta : en odödlig historia av Paul Cartledge

Sparta var ett samhälle byggt på krigarmentalitet och erövring. Här skildras dess historia, samhällsstruktur, kultur och hjältar som exempelvis Leonidas.

Spinnrocken och dess delar av Kerstin Paradis Gustafsson

Författaren är en erfaren textilkonstnär som på bästa sätt delar med sig av sin kunskap till alla som är intresserade av hantverk och kulturhistoria.

Gamla tiders sjukdomsnamn av Olof Cronberg

Vad var exempelvis ”ältan”, ”trollblåst” och ”krympsjuka” för sjukdomar? I den här boken kartläggs ett stort antal gamla sjukdomstermer och ges en modern förklaring.

Vithajen i medelhavet av David C. Bernvi

Vad kallar hajen en vidsurfare? - Middag på bricka med servett. Några av världens största vithajar har fångats utanför Mallorcas badstränder men ändå är det inte många människor som blir angripna. Den stora fisken har rykte om sig som en mördarmaskin men marinbiologen David Bernvi ger en mer nyanserad bild av vithajens liv och dess samröre med människor.

Siffrorna : hur vi använder matematik utan att räkna av Stefan Buijsman

Matematik finns överallt, den är en del av vilken väderprognos vi får och hur espressomaskinen fungerar. Boken Siffrorna gör vardagsmatematiken både mindre mystisk och mer fascinerande. Stefan Buijsman visar också på hur vi kan undvika att bli manipulerade genom att lära oss förstå hur de stora informationsföretagen försöker förutsäga våra beteenden.

Släktskap : liv, kärlek och kultur hos neandertalarna av Rebecca Wragg Sykes

Arkeologen Rebecca Wragg Sykes forskning visar en mer nyanserad bild av neandertalarna än den vedertagna schablonen. En fördjupning för alla som har läst Grottbjörnens folk. 

Fler tips

  1. 10 läsvärda faktaböcker

    Skrivet av: Anette Lindström

    Här ger faktabibliotekarierna på Umeå stadsbibliotek tips på facklitteratur från alla möjliga ämnen. Tio titlar i taget utan rangordning.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anette Lindström den 29 mars 2022