Če

Če är ett nordsamiskt ord för att kalla till sig sin hund. Här berättas om de hundar som under århundraden hjälpt till i renskötseln.

Če

Av: Kuhmunen, Anna
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

”En duktig hund gör tio renskötares jobb” är undertiteln till boken Če. Men trots renhundens viktiga funktion inom rennäringen finns ingen tidigare utgiven bok på ämnet, något som författarna Anna Kuhmunen och Leila Nutti ville förändra med Če.

Berättande om då- och nutid

Boken är mer en vacker soffbordsbok än en faktaspäckad fackbok. Här samsas kortare informativa textstycken med intervjucitat, fotografier och dikter. Renskötande samer berättar om hundarna och deras relationer till renarna och till människorna. Vi får också veta mer om de olika hundraserna.

Även utdrag ur historiska källor bidrar till bilden av hundarna som målas upp, de som arbetat sida vid sida med samerna i århundranden. De historiska tillbakablickarna kompletteras med inslag om dagens rennäring. Vad får den tilltagande motoriseringen, där användningen av hjälpmedel som skotrar och fyrhjulingar ökar, för konsekvenser för hundarna?

Som en röd tråd finns berättandets kraft och vikten av traderad kunskap som förs vidare mellan generationer: ”berättandet lever ännu starkt bland samer, det bevarar minnen, för vidare kunskap och traditioner. I alla tider har man samlats runt elden och lyssnat till varandra”.

Vacker läsning

Stora fotografier av hundarna, landskapet, renarna och människorna får ta minst lika stor plats som texten. Evelin Nordqvists formgivning ramar sömlöst in och understryker textens budskap. Vissa av intervjucitaten finns återgivna både svenska och på nord-, lule- eller sydsamiska. De två olika återgivelserna får finnas på samma villkor och blir till en del av den grafiska kompositionen på ett väldigt fint sätt.

Če bjuder på intressant läsning. Framförallt är det en varm och vacker kärleksförklaring till renhunden.

Våra texter

 1. Att förlora en hund

  Artikel Skrivet av: Hans Millgård

  En hundägare vet innerst inne att det kommer en dag när den fyrfota vännen måste få gå vidare. Hans Millgårds krönika handlar om en sorg som det inte finns så mycket skrivet om.

 2. Ædnan

  Tips Av: Axelsson, Linnéa Tipsat av: Anna Sahlén

  Två samiska familjer genom ett sekel, skildrade med ord vägda på guldvåg.

 3. Dokumenterar en ansträngd rennäring

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Carl-Johan Utsi försörjer sig både som renskötare och som fotograf. Här berättar han om sina två yrken, om hur han kombinerar dem och om vilka utmaningar han möter i sina respektive yrkesroller.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Karin Jonsson Sandström den 12 augusti 2019