Övertalning

Av ekonomiska skäl tvingas Annes familj flytta till staden Bath. Av en slump återser hon där för första gången på åtta år sitt livs kärlek.

I sin ungdom var Anne Elliot, dotter till en adelsman, förälskad i och förlovad med den unge sjömannen Frederik Wentworth. Men hennes äldre väninna och granne övertalade henne att bryta förlovningen.

Tvingas flytta

Boken tar sin början åtta år senare. Annes far är i finansiella svårigheter och tvingas hyra ut familjegodset medan han och hans två ogifta döttrar flyttar till Bath.

Finns känslorna kvar?

De nya hyresgästerna är amiral Croft och hans hustru Sophia, och som av en händelse råkar hon vara syster till den numera framgångsrike och förmögne kapten Wentworth. Trots att åren har gått sedan Anne avvisade honom har hennes känslor inte förändrats, men hur känner kaptenen inför återföreningen med sin ungdomskärlek?

Tv och film

Jag hade tidigare sett två versioner av Övertalning som tv-serie och film och ville läsa den eftersom böckerna brukar vara ännu bättre.

Som alltid skriver Jane Austen underbara romantiska böcker som trots att de är mer än 100 årännu tilltalar. Boken är romantisk, dramatisk och uppvisar samtidigt underbara personporträtt från en svunnen tid. Det är min absoluta favorit bland Jane Austens böcker och alla romantiker kommer att gilla den.

Övertalning var Jane Austens sista roman.

Boken finns även på engelska på biblioteket.

Du kan också ladda ner den som fri e-bok på engelska från till exempel Feedbooks eller Open Library.

 

Förnuft och känsla

Av: Austen, Jane Tipsat av: Åza Sjöstam

Är du svag för omständiga konversationer i 1700-talstappning? Då kommer du att älska Förnuft och känsla av Jane Austen.

Northanger Abbey

Tipsat av: Aina Gustavsson

En film för alla älskare av historiska och romantiska filmer och för alla Jane Austen-fans.

Stolthet och fördom

Av: Austen, Jane Tipsat av: Linnéa 14 år

Elizabeth lever med sin familj och träffar den stolte Mr Darcy som hon till en början föraktar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Victoria Jonsson den 18 oktober 2012