Jag arbetar som bibliotekarie på Vindelns bibliotek med fokus på vuxenavdelningen, läsfrämjande och bibliotekets digitala tjänster. Jag är också projektledare för "Stärkta bibliotek i Vindeln" 2018-2021.

Mina artiklar

 1. Fjärrbesök för Vindelns byaförskolor

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Pysselpåsar skickades ut och ett digitalt besök spelades in på video. Barnens bibliotek i Vindeln hittade ett sätt att komma ut till förskolebarnen under rådande pandemi.

 2. Storläsare på Renforsskolan i Vindeln

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  De älskar att läsa och är trogna biblioteksbesökare. Möt Matteus Ulander och Fabian Sigfridsson, som går i nian på Renforsskolan i Vindeln.

 3. Möt författaren till boken Skogslycka

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Rolf Segerstedt är journalist och naturfotograf med stort intresse för skogen. 2018 gav han ut reportage- och debattboken "Varningsrop över hyggeslandet" och 2021 kom boken "Skogslycka", där han skildrar egna upplevelser i skogen och ger tips till den som vill söka sig dit.

 4. Ordning på serien: Pretty little liars

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Det är bara de första fem delarna i Sara Shepards serie Pretty little liars som kommit ut på svenska än så länge. Men även de engelska finns på biblioteket.

 5. Berättaråret över för Vindelns kommun

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Året som berättarkommun i Västerbotten 2019/2020 är nu över för Vindelns kommun och budkaveln är överlämnad till efterträdaren Storumans kommun. Det blev ett bra, och förhoppningsvis inspirerande, år trots omständigheterna.

 6. Från Konsum-charken till Buckingham Palace

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund lämnade Umeå 1994 för att plugga engelska i London i tio månader. 25 år senare är de fortfarande kvar i England och driver ett framgångsrikt företag

 7. Björn Ferry läser för att förstå världen

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna med meriter som OS-guld, VM-silver i masstart och sju segrar i världscupen. Men han är också en flitig bokläsare och författare till två böcker.

 8. Carl Axel Gyllenram blandar sanning och fantasi

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Carl Axel Gyllenram är aktuell med sin fjärde roman, Jag, Anna, vill gå vidare nu, som blev nominerad till Selmapriset 2015. I vår intervju berättar han om hur han skapar världar och personer som både liknar och skiljer sig från det gamla bekanta.

 9. Bokslukare från tre generationer

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Vi har intervjuat tre personer från olika generationer om deras bokläsande, Karin som är född på 1930-talet, Richard på 1960-talet och Matilda som föddes 1999.

Visa fler

Mina boktips

 1. Midnattsbiblioteket

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Åza Sjöstam

  Vad tror du händer när du håller på att dö? Kanske kommer du till midnattsbiblioteket, ett slags mellanstation mellan liv och död.

 2. Skogslycka

  Av: Segerstedt, Rolf Tipsat av: Åza Sjöstam

  Med boken Skogslycka vill journalisten och naturfotografen Rolf Segerstedt inspirera läsarna att själva ge sig ut i naturen.

 3. Sista tåget till London

  Av: Clayton, Meg Waite Tipsat av: Åza Sjöstam

  Sista tåget till London bygger på en sann historia och är mycket läsvärd, om än lite trög i starten.

 4. Judy

  Tipsat av: Åza Sjöstam

  Filmen Judy handlar om den amerikanska artisten Judy Garlands sista tid i livet, varvat med återblickar på barndomen.

 5. Josas bok

  Av: Nilsson Lind, Marie Tipsat av: Åza Sjöstam

  I Josas bok har systern Marie Nilsson slutfört Josefin Nilssons projekt. Hon har skrivit berättelsen om ett konstnärsliv där en destruktiv relation blev ödesdiger.

 6. Olle vaknar

  Av: Annas, Micaela Tipsat av: Åza Sjöstam

  En pekbok för de allra minsta med hög igenkänning för de flesta barnfamiljer.

 7. Smultrontjuven

  Av: Harris, Joanne Tipsat av: Åza Sjöstam

  Smultrontjuven är en ny magisk berättelse av Joanne Harris där vi får återknyta bekantskapen med chokladkonditorn Vianne Rocher och hennes familj.

 8. Gård & torp

  Tipsat av: Åza Sjöstam

  Gård & torp är en inspirerande tidskrift för alla som gillar att inreda och vårda gamla hus.

 9. Försvinner och stannar kvar

  Av: Eriksson, Jenny Tipsat av: Åza Sjöstam

  Försvinner och stannar kvar är en otroligt hjärtskärande och fin självbiografisk roman av Jenny Eriksson som bara var 10 år när hennes då 46-åriga pappa fick Alzheimers sjukdom.

 10. Middagsmörker

  Av: Cederlund, Charlotte Tipsat av: Åza Sjöstam

  Middagsmörker är första delen i Idijärvi-trilogin. Spännande fantasy som blandas med samisk mytologi ger ett mycket lyckat resultat. En riktig bladvändare.

Visa fler