Åtta procent av ingenting

Vissa författare skriver precis som dom ser ut. Den israeliske författaren Etgar Keret, exempelvis. På omslagsfliken till boken Åtta procent av ingenting ser man en spjuveraktig nuna, lätt svettig med hårtestar ringlande ner över pannan.

Etgar Keret (foto: Baruch Rapiach / Bastion förlag)
En riktig friskus med andra ord och sällan läser man mer fartfyllda och vederkvickande noveller.

Trettio absurda berättelser, två något längre på dryga 20-talet sidor, resten helt korta. Det handlar om vänskap, kärlek och sex bland unga människor i ett Israel där den politiska konflikten oftast fösts åt sidan för enklare existentiella brottningar.

Det kan handla om han och hon inför ett första sexuellt rendezvous. Men inte bara hur han och hon tänker, utan också TV-apparatens besvikelse över att inte bli sedd. Dörrens funderingar: "Den mesta tiden låter han mig stå olåst, men nu låste han mig två gånger. Inifrån!". Och kattens irritation över att säkert bli bortglömd denna natt fylld av oväsen, mjölken slut och det lilla som finns kvar i skålen bara äckligt. Katten på den tomma konservburken ler däremot, "men efter att ha slickat rent insidan vet jag att han inte har något att flina åt.".

På en restaurang beställer man inte bara hälleflundra i teriyakisås utan också talande fisk med salt och citron. En dator köpt för femhundra på en radannons är ”uppfuckkad”, men rekklammationen kkommer av sig då kkillen i filthatt som sålt maskkinen anger som skkäl till försäljningen att han är döende i en svår sjukkdom.

Stilen är förledande enkel, men säkert krävs åtskillig språklig omsorg för att få till denna skruvade, drivna prosa.

Den som genom åren roats av Seinfeld på TV känner sig säkert bekväm i sällskap med Kerets befängda berättelser.

Sharon och min svärmor

Av: Amiry, Suad Tipsat av: Anna Holmström Degerman

”Kanske kommer jag en dag att förlåta er för att ni under 42 dagar påtvingade oss utegångsförbud, men jag kommer aldrig att förlåta er för att vi blev tvungna att ha min svärmor boende hos oss i vad som verkade vara mer än 42 år.”

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Sundin den 24 november 2008