Åsnesommar

Molnen ligger som ett lock över Teneriffa en hel sommar.

Åsnesommar är en laddad roman om två 10-åriga flickor, som bor i en by på vulkanens sluttningar, och deras intensiva vänskap.

Utforskar gränser

Det är sommarlov. Bokens berättare, som aldrig kallas något annat än "shit", och hennes bästis Isora drömmer om att vara vid havet men vet att de inte kommer dit. Det tar flera timmar att ta sig och ingen kan skjutsa.

Istället får flickorna skapa sina egna platser i byn där de bor. Tillsammans flyttar de gränser och utforskar världen. I vardagen har de bara sina mormödrar. Isoras mamma är död. Shits föräldrar jobbar från morgon till kväll på hotellen där turisterna bor. 

I flickornas föräldralösa tillvaro finns snälla gummor som tror på magi och välsignelser, Juanita – den enda pojken i byn som vill leka med Barbie-dockor, gatuhundar, tonårspojkar och skvallret i affären. Allt Isora får höra talas om och berättar hon glatt för shit. 

Kroppsliga upplevelser

Det är en klaustrofobisk tillvaro präglad av tristess och tryckande väder. Isora går alltid i spetsen och shit kommer efter. Hennes kärlek till Isora är brinnande och hon är livrädd att förlora henne. Men omvärlden tränger sig på. 

Texten är väldigt fysisk, präglad av kroppsliga upplevelser i värmen. Funktion, behov, begär och uppvaknande sexualitet. Andrea Abreus debutroman har översatts av Hanna Nordenhök och texten riktigt sprakar. 

  1. Tiken

    Av: Quintana, Pilar Tipsat av: Anna Sahlén

    En tät berättelse om ensamhet och längtan.

  2. Paradais

    Av: Melchor, Fernanda Tipsat av: Anna Sahlén

    En oförsonlig historia om utsatthet och våld.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 14 september 2022