Årstafruns dolda dagböcker

En dagboksbaserad biografi som ger en spännande inblick i en svensk adelsdams liv i början av 1800-talet.

Märta Helena Reenstierna var en adelsdam som bodde på gården Årsta i Stockholmstrakten. Hon skrev dagbok under större delen av sitt vuxna liv från 1793 till 1839. De avskrifter som gjorts av hennes dagböcker består av cirka 5 000 maskinskrivna ark och är verkligen ett kulturhistoriskt dokument av stort värde.

Utgår från dagböckerna

Kristina Ekero Eriksson har skrivit en biografi baserad på Årstafruns dagböcker där hon ger oss en större inblick i hennes personliga liv. Den är skriven i delvis dramatiserad form med kursiverade citat från dagböckerna.

Märta Helena drabbades hårt i sitt liv. Hon födde åtta barn men bara ett av barnen överlevde till vuxen ålder. Denne son blev dock ett sorgebarn för Märta Helena; han stjäl och super bort sitt goda namn och rykte och han drunknar vid 32 års ålder på väg hem från krogen. Då skriver Märta Helena i sin dagbok: ”Vad jag ägt och förlorat! Allt!”

Sin tids små och stora händelser

Märta Helena är en charmerande dam som älskar sina fester och utflykter, hon dansar gärna hela natten. Bellman är en kär gäst på hennes fester. Hon skriver om småsaker i vardagen men också mycket annat. Märta Helena läser mycket och håller sig väl informerad om politik och dagsaktuella händelser och hon älskar sina kungligheter. Hon skriver om de "liderliga pigorna" och "drängpacket" är inte mycket bättre: de super och stjäl och är dessutom arbetsskygga.

Årstafruns dolda dagböcker är en intressant läsupplevelse för den som är historiskt intresserad, Märta Helena är en stark och modig kvinna som är väl värd att lära känna.

En bråkdel av dessa finns utgivna sedan tidigare, tre volymer gavs ut 1946-1953. Tidigare har även Lars Widding skrivit flera böcker om Årstafrun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Birgit Lindgren den 21 oktober 2010