Året jag föddes som litteraturår

Kanske vet du hur stjärnorna stod när du föddes, men vet du vad som hände i den litterära världen under ditt födelseår? Anja Säker har letat upp några bokhändelser från sitt.

Via bokbloggen Bokhora hittar jag Bokmania’s utmaning – skriva om det som hände inom litteraturen det år du föddes. Själv är jag född 1976 och hittar en mängd spännande fakta om mitt litteraturår.

Agatha Christie dör, Karolina Ramqvist föds.

Maria-Pia Boëthius debuterar med en bok om våldtäktsoffers svåra roll i boken Skylla sig själv. Nobelpriset i litteratur gick till den kanadensiske författaren Saul Bellow. 1976 dog Agatha Christie, Eyvind Johnson och Evert Taube.

Författaren Karolina Ramqvist föddes 1976, liksom Isobel Hadley-Kamptz. Karolina Ramqvist är kanske mest känd för sin medverkan i debattboken Fittstim (1999). Isobel debuterade 2007 med romanen Jag går bara ut en stund.

Böcker som blev filmer

Det är en mängd filmatiseringar av kända böcker som har premiär 1976: Stephen Kings Carrie, Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, Jack Higgins Örnen har landat, för att nämna några.

Några källor om du undrar vad som hände ditt litteraturår

Om du är nyfiken på vad som hände det år du föddes finns det flera källor att börja leta i. En del av dessa finner du tillgängliga via Minabibliotek.se, andra är öppna för alla.

Alex online. Ett författarlexikon som är tillgängligt via Minabibliotek.se
Nobelstiftelsens webbplats. Här kan du läsa om vilka som fått Nobelpriset i litteratur.
Internet Movie Database. Världens största filmdatabas. Kanske har någon av dina favoritböcker filmatiserats.

Text: Anja Säker, Minabibliotek.se

1. Mina drömmars stad

Av: Fogelström, Per Anders Tipsat av: Åza Sjöstam

En sommarkväll 1860 kommer Henning Nilsson vandrande till staden han drömt om.

Skrivet av: Anja Säker den 9 september 2009