Ätliga vilda växter

Gå på upptäcktsfärd i naturens skafferi och njut av egenskördade växter!

Örtte av maskros pexels.com
Du behöver inte odla själv för att kunna njuta av egenskördat grönt i maten! Naturen är full av växter som är både goda och nyttiga. Även om du bor i stan så går det att hitta ätliga växter utan större problem om du ger dig ut på upptäcktsfärd. 

Det finns många sätt att använda växterna - till mat, teer och inläggningar. Naturkokboken bjuder på goda recept och råd om plockning. I den fint illustrerade boken Vilda drinkar kan du hitta recept och inspiration till annorlunda drinkar!

Välsmakande ogräs

Till mina personliga favoriter hör kirskål och svinmålla. Många ser kirskål som ett ogräs och  lägger ner mycket energi på att bekämpa det. Men nog kan det vara roligare att lägga ner kampen och i stället njuta av till exempel en omelett med egenplockad kirskål?

Svinmålla har kanske namnet emot sig, men den är släkt med quinoa och är utmärkt att äta även för människor! Den har både ätliga frön och välsmakande blad som påminner om spenat. En annan av mina favoriter är mjölkörtens späda stjälkar, som smakar som sparris om våren.

Medicin och magi

Utöver att användas i matlagning så har vilda växter också använts traditionellt som läkemedel och huskurer. En del har mest haft placeboeffekt – eller i värsta fall gjort mer skada än nytta – men faktum är att en del mediciner som används idag har sitt ursprung i växtriket. Ett exempel är acetylsalicylsyra i värktabletter. I form av salicylsyra finns det i älgört och vide, som båda har en lång historia som läkeväxter.

Många växter har också ansetts ha magiska egenskaper i folktron. Oavsett om en tror på magi eller inte så kan det vara väldigt spännande att läsa om växternas magiska historia! I Häxans kokbok finns både recept med magisk inspiration och intressant läsning om växterna i folktron. 

Allt går inte att äta!

Tänk på att alla vilda växter inte är ätliga – en del kan till och med vara giftiga! Det finns ätliga växter som kan förväxlas med giftiga, så plocka aldrig en växt för att äta om du inte är helt säker på arten. Många böcker om ätliga växter brukar ta upp vanliga förväxlingsarter. En användbar bok med informativa växtbeskrivningar är Lisen Sundgrens Vildvuxet, med både tydliga och vackra illustrationer av Nadia Sörbom. Samma författare och illustratör har också gett ut Äta vilda växter, där fokus ligger på recepten. 

Ett trevligt sätt att lära sig mer är att gå en kurs eller följa med på en guidad växtvandring. Det ordnas av bland annat studieförbund och föreningar. 

Med respekt för naturen

Viktigt är också att tänka på allemansrätten och alltid plocka vilda växter på ett hänsynsfullt sätt. Enligt allemansrätten får du plocka blommor, bär och svamp – alltså sådant som kommer tillbaka igen nästa år – utan markägarens tillstånd. Men plocka försiktigt och lämna alltid kvar en större del av beståndet.

naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för plockning av vilda växter och allemansrätten.

Kom ihåg att visa respekt för naturen och känn tacksamhet över allt gott som finns när du plockar!

Våra texter

  1. Gröna biblioteket

    Innehåll

    Här samlar vi artiklar, tips och arrangemang om klimat, miljö och att leva mer hållbart. Det vi lägger upp här ska vila på vetenskaplig grund eller ha skönlitterär karaktär.

  2. Naturens dolda världar

    Artikel Skrivet av: Hanna Widman

    Böcker som tar dig med på upptäcktsfärder i fascinerande världar, både nära och långt borta.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hanna Widman den 24 juli 2023