Äppelkassar hjälper barnen

Äppelkassar är tygpåsar fyllda med böcker och andra användbara saker som kan vara till hjälp i barnens utveckling. Påsarna har olika teman och alla är välkomna att låna dem.

En gosedjursbäver och några färgade klossar på ett bord. Foto: Anna Sahlén

Äppelkasse nummer fyra handlar om färger. En Castordocka och färgade små klossar är några av sakerna i påsen.

Äppelkassarna finns på flera bibliotek i Umeåregionen. Det är ett antal sagopåsar som syftar till att hjälpa barn i deras utveckling.

Det hela startade på Umeå stadsbibliotek. Bibliotekarien Anna Croné har jobbat tillsammans med specialpedagogen Inger Knutas från Elevhälsan i Umeå för att fylla tygpåsarna med innehåll. De har valt ut några olika teman och sedan satt ihop materialet. Några av äppelkassarna handlar till exempel om motsatsord, siffror, språkljud, färger, känslor eller kompisar.

Träna språk och förståelse

– Behoven hos barnen är jätteolika. Vissa kan ha svårt att rent fysiskt forma ljuden, ett annat barn kan ha mer svårt att förstå och ett tredje ha problem med kompisar.

Barn kan träna sitt språk genom att själva tala. Böcker med mycket bilder i kan då användas för att låta barnet prata om vad han eller hon ser.

– Kassarna gör också att vi kan låna ut sånt som vi inte lånar ut i vanliga fall. Förutom böckerna kan det finnas pictogram, tecken och tygböcker i påsarna. De flesta innehåller också en docka som man kan leka med. Den är bra för att göra saker konkreta. Handlar det till exempel om motsatsord eller prepositioner kan man sätta dockan bakom eller framför någonting, säger Anna Croné.

Alla får låna äppelkassarna

Tanken är göra det enklare att hitta hjälpmedel för dem som har behovet, stötta barn i exempelvis deras språkutveckling.

En kvinna visar upp ett gosedjur och en bok som finns i en äppelkasse. Foto: Anna Sahlén

Anna Croné visar en del av innehållet i äppelkassen om siffror.

Äppelkassarna får lånas av alla Det går att ställa sig i kö eller beställa dem via Minabibliotek.se eller vilket annat bibliotek som helst i regionen.

– Jag hoppas att de ska användas, att de blir upptäckta och uppskattade Går det bra så gör vi fler påsar. Äppelkassarna är dessutom gjorda så att de ska vara flexibla och lätta att använda och ändra på. Det kommer nya böcker och det kanske finns bra böcker som vi missat i vårt urval, säger hon.

Anna Croné välkomnar tips på böcker som kan passa i de olika äppelkassarna. Det går bra att höra av sig via e-post till anna.crone@umea.se.

Fler tips

  1. Språkbad

    För barn som behöver extra stöd att utveckla sitt språk kan ett språkbad vara en hjälp. De här bilderböckerna är extra bra för att stimulera barns språkutveckling.

  2. Bok på recept

    Barn kan behöva stöd i sin språkutveckling. Här finns tipslistor på böcker med färger, adjektiv, meningsbyggnad och mycket annat.

  3. För små barn och deras vuxna

    Här tipsar vi dig som är förälder eller pedagog om bilderböcker och andra resurser för yngre barn. Bibliotekens arrangemang för små barn finns här också.