Änkans bok

En självbiografisk skildring av Joyce Carol Oates förlust av sin make och hur hon hanterar sorgen efter honom och det liv de hade tillsammans.

Av: Oates, Joyce Carol
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Det är svårt att sätta ord på sådant som går bortom språket, som överväldigande sorg. I Änkans bok gör Joyce Carol Oates ett lovvärt försök. Det här är en bok som kan skänka lindring i en svår situation.

Om livet, döden och förlusten

Den som befinner sig i akut sorg söker förtvivlat efter lättnad, ofta förgäves. Men att veta att det finns andra som drabbats av det som känns omöjligt att stå ut med och dessutom överlevt, kan åtminstone skänka samhörighet och förtröstan. 

För den som inte själv erfarit sorg finns mycket annat att hämta i dessa memorarer. Det är en berättelse om ett äktenskap, en inblick i Joyce Carol Oates författarliv och hennes livssituation,  som väcker både stora och små tankar.

Boken inleds med en redogörelse för de dagar i februari 2008 som var livsavgörande för paret Ray och Joyce Smith. Ray får hjärtstillestånd efter komplikationer av en lunginflammation. Kvar finns änkan Joyce, vilsen och skyddslös. 

Att överleva sorgen

Hon beskriver hur hon överlever de första dagarna och veckorna och hur Rays död också på många sätt tar hennes liv. Efter 47 år tillsammans då de de båda makarna endast varit åtskilda någon enstaka natt ska hon plötsligt leva i ensamhet.  

Våra texter

 1. Joyce Carol Oates - The Dark Lady of American Letters

  Artikel Skrivet av: Victoria Edman

  Författaren Joyce Carol Oates är en ständig Nobelpriskandidat. I över 50 romaner och novellsamlingar har hon skrämt och fascinerat oss med sina beskrivningar av den amerikanska samtiden.

 2. Fallen

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Ingegerd Rönnbäck

  Tänk dig att stå och titta ner i det iskalla mörka vattnet vid Niagarafallen och undra om din nyblivne make kanske har hoppat. Själv har jag besökt fallen och det var väldigt mäktigt.

 3. Blonde

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  En ordrik tät roman och en stark läsupplevelse. Joyce Carol Oates målar ett ömsint och fängslande porträtt av en amerikansk ikon.

 4. Älskad, saknad

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Karin Gulliksson

  Ibland inser man inte en persons värde förrän hon inte längre finns kvar.

 5. Två eller tre saker jag glömde berätta för dig

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Annika Edlund

  Merissa skadar sig själv, coola Tink vill inte leva, Nadia lider av sitt dåliga självförtroende. Det här är en bok som kryper under huden på läsaren, otäck men gripande.

 6. En författares övertygelse

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Monica Linell

  Essäsamling där Joyce Carol Oates resonerar kring drivkrafterna bakom sitt eget och andra författares skrivande och frågan om varför vi läser.

 7. Älskade syster

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Anna-Karin Åsander

  Joyce Carol Oates är en författare som alltid skriver otroligt bra böcker. När en ny bok av henne kommer ut sparar jag den som en liten karamell att långsamt avnjuta.

 8. Foxfire

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Anna Sahlén

  Fem tonåringar sluter sig samman och bildar ett hemligt gäng som står upp mot orättvisor och förtryck.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 10 oktober 2017