Änglavakter

Den tredje av Kristina Ohlssons böcker, Änglavakter, tar sin början i att en ung kvinna hittas styckmördad.

Hon heter Rebecca och har varit försvunnen i två år. Men kullen i Midsommarkransen där hon hittas visar sig innehålla fler vedervärdiga hemligheter. Här spinner trådarna bakåt och en gammal barnboksförfattarinna, Thea Aldrin, sitter stum och hemlighetsfull på en vårdinrättning. Hon har inte talat på decennier, men det innebär inte att hon vaksamt följer allt som händer. Här blir poliserna i högsta grad involverade även på det personliga planet och återigen tänker jag att det blir för otroligt. Däremot är det spännande och Kristina Ohlsson lyckas verkligen hålla ihop sina historier trots att hon växlar både i tid och berättarperspektiv. Förhör och utredningsarbete känns däremot verklighetstroget och genomarbetat.

Tre nya deckare på tre år - där jag tycker den mittersta - Tusenskönor - var den bästa. Inget som intar tronen efter Sjöwall/Wahlöö eller Mankell men betydligt bättre än många andra på den svenska deckarhimlen. När man väl börjat med en bok måste de sträckläsas. Hon är fena på att lämna bra cliffhangers i varje kapitel. Klart läsvärt regniga sommardagar för man vill inte ta för långa pauser från läsandet. Det är om något ett bra deckarbetyg från mig.

Läs också Wicky Uhlanders tips om Kristina Ohlssons böcker Askungar och Tusenskönor här intill.

Askungar

Av: Ohlsson, Kristina Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Ny deckarförfattare skriver om Stockholmspolisen. Kristina Ohlsson arbetar själv vid Rikspolisstyrelsen.

Tusenskönor

Av: Ohlsson, Kristina Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

I Kristina Ohlssons bok nummer två, Tusenskönor, lyfter historien mer än i den första. Här får vi en mer samhällskritisk blick.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 1 november 2011