Ängeln i trapphuset

Välkommen till Ask och hans värld i en lägenhet fyrtionio trappsteg upp.

Ask är döpt efter ett världsträd och den första mannen på jorden enligt den nordiska mytologin. Han bor i trädet med sin mamma, och pappan bor en bit bort. Där hälsar Ask på ibland på helgerna.
 
Ask tror på allt möjligt, till exempel att det finns varulvar, änglar och monster. Ibland blir han retad och kallad för knäppskalle.
 
En del lägenheter i huset är fulla av hemligheter och i källaren bor det en varulv. I kvarteret bor det också en ängel - eller är det varulven som förvandlas till det ibland? Ask vet inte så noga. Ängeln är ofta ute i trapphuset och svischar omkring och ibland verkar det nästan som att den har bråttom.
 
Kan änglar ha det? Det kan inte mamma svara på för hon bara skrattar åt att det skulle finnas varulvar och änglar i huset.
 
Mamma jobbar på bibliotek och det är bra för där är det så lätt att hälsa på och hon tar med sig en massa böcker hem och varje kväll läser hon högt, oftast ett kapitel, men när det är fulväder läser hon många. Ask har det faktiskt riktigt bra tills pappa en dag berättar något som gör att det blir en stor klump i Asks mage.

Landet med de tusen namnen

Av: Nilsson, Johanna Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Kim blev hittad som bäbis i en korg med en lapp där det stod att man fick ta hand om henne. Så småningom blev Kim adopterad av ett par som inte kunde få egna barn, men senare får två biologiska barn.

Han hette Skellig

Av: Almond, David Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Om en ängel som finns på en väldigt oväntad plats handlar den här vackra och gåtfulla boken. Jag läste den för några år sedan men minns den fortfarande och läser den nu högt för mina barn.

Amanda och ängeln i flaskan

Av: Nyman, Anders Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Amanda vaknar mitt i natten av en mardröm och smyger in i föräldrarnas sovrum och lägger sig bredvid mamma och hennes stora mage.

Ängeln Gunnar dimper ner

Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Ängeln Gunnar är en väldigt trevlig ängel som kommer när man behöver honom som mest. Till exempel när ens katt har blivit överkörd av en bil som Elins har. Då kan Gunnar väcka hennes katt till liv igen.

Min syster är en ängel

Av: Stark, Ulf Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Om att ha en syster som inte är precis som alla andra, men som ändå är den allra bästa handlar denna bilderbokspärla som fick Augustpriset 1996.

Morfars ängel

Av: Bauer, Jutta Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Den här boken handlar om en riktig skyddsängel, morfars egen skyddsängel. Morfar älskar att berätta historier ur sitt liv och barnbarnet älskar att lyssna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nergård Marklund den 1 december 2008