Ändra

Förvandla gamla plagg till nya med hjälp av inspirerande förslag och tydliga, enkla beskrivningar.

Av: Evans, Katarina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Katarina Evans och Katarina Breidits återkommer efter fjolårets populära Stoppa och Lappa med teknikhäftet Ändra. Här är det fokus på förnyelse av sådant som hängt för länge i garderoben, eller tips på hur du gör om kompisens kläder till dina egna.

En mängd tekniker

Vill man göra det dammiga glammigt föreslår man paljetter och pärlbroderier. En mängd olika tekniker för detta illustreras. Även olika smocktekniker finns beskrivna om du exempelvis vill fluffa till en platt och tråkig schal eller förminska ett plagg. En för stor tröja blir genast mer lagom.

Herrskjortornas förvandling till fina blusar eller varför inte byxor är bra tips, liksom konsten att förvandla jeans till kjolar. Det senare gjorde jag redan på slutet av 1970-talet, men det har fallit i glömska. Nu kanske jag gör ett nytt försök.

Även skor kan förändras och förnyas, menar Katarinorna. Trots att jag älskar att sticka känner jag mig lite tveksam till att sticka en strumpa direkt på ett par gamla pumps. Men tipset att sticka muddar, kragar och skaft på vilka plagg som helst kan vara användbart i andra sammanhang.'

Snyggt och användbart

I vanlig ordning när det gäller Hemslöjdens teknikhäften är beskrivningarna tydliga och enkla att följa. Intarsiateknik, där man skarvar ihop två tyger på samma nivå kant i kant, är en ny teknik för mig. Här finns inte mindre än nio förslag på intarsiasömmar med tydliga stygnbeskrivningar. Snyggt och användbart.

Fler tips

  1. Stoppa

    Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

    Den här boken handlar inte om att stoppa strumpor på ett osynligt sätt. Här blir stoppandet dekor och kan lyfta tråkgrå trikå till nya höjder.

  2. Lappa

    Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

    Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 3 augusti 2020