Älskade syster

Joyce Carol Oates är en författare som alltid skriver otroligt bra böcker. När en ny bok av henne kommer ut sparar jag den som en liten karamell att långsamt avnjuta.

Hennes senaste bok "Älskade syster" innehåller allt som en Oates-bok ska innehålla: hemligheter i det förflutna, bra kvinnoporträtt, mord eller försvinnanden. I boken får vi följa den 20-årige Skyler Rampike som minns sin barndom under 90-talet och det tragiska mordet på sin lillasyster Bliss.

De två syskonen växer upp i en konservativ, dysfunktionell familj med nästan sektlika kristna värderingar. Skyler är storebrodern, den "andre" och mindre älskade, Bliss är den blonda favoritflickan som vid 4 års ålder blir en isprinsessa och vinner flera tävlingar i konståkning. När Bliss står på toppen av sin karriär (vid 6 års ålder!) hittas hon mördad i familjens källare och ett mörker läggs över Skyler.

När man läser boken förundras man över hur egoistiska och fullständigt gräsliga föräldrar Skyler har, och samtidigt kan man se dem framför sig: fördomsfulla karriärstrebrar som vill komma in i den högsta societeten och beter sig precis hur som helst för att nå dit. Samtidigt med en dubbelmoral som kanske är typiskt amerikansk, som goda kristna går man i kyrkan varje söndag men visar inte kärlek till sina barn.

Delar av boken bygger på en verklig händelse i USA, skönhetsdrottningen JB Ramsey som mördades 1996. Oates väver en skickligt berättad historia som först på slutet får sin oväntade upplösning.

Har ni inte läst någon bok av Oates, gör det nu!

Fallen

Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Ingegerd Rönnbäck

Tänk dig att stå och titta ner i det iskalla mörka vattnet vid Niagarafallen och undra om din nyblivne make kanske har hoppat. Själv har jag besökt fallen och det var väldigt mäktigt.

Älskad, saknad

Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Karin Gulliksson

Ibland inser man inte en persons värde förrän hon inte längre finns kvar.

En författares övertygelse

Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Monica Linell

Essäsamling där Joyce Carol Oates resonerar kring drivkrafterna bakom sitt eget och andra författares skrivande och frågan om varför vi läser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna-Karin Åsander den 4 april 2010