Här är du:  Startsida » Om biblioteken » Bibliotek R-Ö » Umeå stadsbibliotek » Om biblioteket » Umeå novellpris
Start för innehåll

Umeå novellpris

Sveriges största novelltävling arrangerades av Umeå kommun mellan 2007 och 2014. Prissumman var 100 000 kronor och de vinnande novellerna publicerades i en antologi för respektive år.

Umeå 2014 - Umeå novellpris2014 var Umeå Europas kulturhuvudstad. Umeå novellpris, Sveriges största novellpris, instiftades 2007 som ett led i Umeås kandidatur för att bli kulturhuvudstad. Syftet var också att uppmärksamma Västerbotten som berättarnas län.

Umeå novellpris

Etablerat pris

Under de sju år som Umeå novellpris arrangerades fick tävlingen nationell status och ett stort antal tävlingsbidrag skickades in varje år. De sista åren har prisceremonin ägt rum i samband med Umeås internationella litteraturfestival, Littfest. Från och med 2011 har Umeå stadsbibliotek ansvarat för organisationen av tävlingen.

Jury och publicering

En namnkunnig jury har fördelat prissumman. År 2014 bestod den av författarna Gunnar Balgård, Per Olov Enquist, Pamela Jaskoviak och Peter Kihlgård samt kulturredaktören Kerstin Wixe.

De vinnande novellerna har varje år presenterats i en tryckt antologi. Här kan du beställa novellboken.

Novellboken finns också att låna på biblioteken i Umeåregionen.

Sökfilter
Sökparametrar

Umeå novellpris 2014 - pristagarna

Läs mer om Umeå novellpris 2014 - pristagarna.

Första pris i Umeå novellpris 2014 gick till novellen "De döda hänger från taket" av Kristian Hallberg. Här kan du läsa mer om honom och de fem andrapristagarna.

Stina Stoor vann 2012

Läs mer om Stina Stoor vann Umeå novellpris 2012.

2012 års novellpris-vinnare är en hemvändare till Umeåregionen, närmare bestämt den lilla pärlan Bjurholm. Vi har passat på att gratulera Stina Stoor och ställa några frågor till henne.

Senast ändrad: 2015-01-30 | Minabibliotek | Kontakt