Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Kallt i hörnet
Start för innehåll

Kallt i hörnet

Maria blev mobbad i högstadiet. Idag går hon i gymnasiet och har skrivit en bok om sina upplevelser. Kallt i hörnet heter den. För att läka sig själv, men också för att hjälpa och förmedla hopp till andra i samma situation.

Maria Lindskog har skrivit boken Kallt i hörnetFör Maria Lindskog började mobbningen gradvis i åttonde klass. Först förstod hon inte riktigt vad det var som hände. I nian förvärrades situationen. Maria blev utfryst, utsattes för menande blickar.

– Jag märkte att det pratades om mig. Det blev ofta tyst i rummet när jag kom in och jag satt ibland ensam och åt i matsalen. Jag mådde väldigt dåligt och hade inget självförtroende. Jag visste ju inte vad jag skulle göra, berättar hon.

Skolans svek

Maria kände starkt under en lång tid att skolans vuxna svek och inte tog hennes situation på allvar. Vändningen och räddningen kom när en lärare i svenska reagerade. Hon hade observerat Maria under en tid och såg att hon var ensam och utstött. Läraren blev ett stort stöd och kontaktade också rektorn på skolan. Hur det gick till berättar Maria i sin bok Kallt i hörnet.

En ny start

Gymnasiet innebar en stor förändring.
– Jag tänkte att det här ska bli en nystart. Jag kände ju ingen. Bara nya människor. Det var nervöst första dagen, men det kunde ju inte bli värre.

Mobbad flickaIdag går Maria sista året i gymnasiet, har kompisar och trivs med tillvaron även om upplevelserna under högstadietiden har satt spår.
– Jag känner nu att jag har en plats bland alla andra. Det känns helt obeskrivligt, och att dessutom tycka att skolan känns rolig...

Boken - ett skolprojekt

Det var också under gymnasietiden boken växte fram, i ett skolprojekt.
– Det var en jobbig process att skriva och gå tillbaka till smärtsamma minnen. Men att sätta sina känslor på pränt har också varit ett sätt att bearbeta känslorna, säger Maria.

Boken är uppdelad i olika berättelser. Första kapitlet är en novell baserad på verkliga händelser, den heter Kallt i hörnet. Sedan följer exempel på verkliga händelser som påverkat Maria starkt. En mobbningssituation, ett utvecklingssamtal, "räddningen" och skolavslutningen. Boken innehåller också intervjuer och information om Friends.
– Ett viktigt syfte med boken är att förmedla hopp och visa att det går att gå vidare, säger Maria.

Att skriva sina känslor

Sriva– Jag kan rekommendera att skriva ned sina upplevelser om det är något du har varit med om. Få ned dina känslor på papper. Du får ett annat perspektiv på det som har hänt och kanske en annan bild av situationen. Det kan vara jobbigt. Och vill du inte att andra ska läsa - skriv för din egen skull, säger Maria.

Marias ord till dig som är mobbad

– Du är inte ensam och det är inte ditt fel även om det känns så. Ingen förtjänar att bli mobbad. Det handlar ofta om osäkerhet hos den som mobbar. Berätta om din situation för någon vuxen som du känner förtroende för och som du kan lita på. Det blir inte bättre av sig självt. Jag kände själv att jag var tvungen att berätta när jag inte orkade längre. Det går att ta sig igenom det och lämna det bakom sig, även om det tar tid.

Du får även en hel del tips och råd i boken Kallt i hörnet om vart du kan vända dig om du är utsatt för mobbning.

Här hittar du Kallt i hörnets Facebook-sida, där du kan läsa mer om boken och hur du får tag i den. Den finns också att låna på biblioteket.

Text: Ingrid Magnusson, Minabibliotek.se
Foto: Anna Sahlén, Photos.com

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Sökfilter
Sökparametrar
Senast ändrad: 2013-12-18 | Minabibliotek | Kontakt