Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Böggänget
Start för innehåll

Böggänget

Omslagsbild för Böggänget
Ikon för medietypen Bok
Titel: Böggänget
Av: Ahlgren, Daniel
Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Böggänget.
Målgrupp: Unga, Vuxna
Tipsat av: Torbjörn Rolandsson

Både utanförskap och mobbning skildras i denna självbiografiska serie. Men berättelsen innehåller även inslag av vänskap och hoppfullhet.

Daniel går i femman. Han och hans tre vänner är längst ner på hackordningen i skolan. De kallas böggänget. De blir retade, förnedrade och utsatta för våld av sina jämnåriga. Boken består av flera små berättelser som ger en inblick i böggängets vardag. Det är berättelser om blandade ämnen som att få stryk av plågoanden Piss-Ola, att starta en detektivbyrå med sin bästa vän Andreas och att inte vilja åka med på den stundande klassresan.

Styrka i utanförskapet

I boken väjer inte Daniel Ahlgren för att berätta om hur vännerna i den utstötta gruppen kan vara elaka mot varandra också, nästan lika elaka som mobbarna är mot dem. Det finns alltid en rangordning, även inom böggänget.

Alla berättelser binds ihop av en röd tråd. Det handlar om att vara annorlunda och att straffas för det. När Daniel och hans vänner inte vill hjälpa till att arrangera ett disco blir de inte bara utsatta för hån från sina vänner, utan även från deras lärarinna som klagar på att de är osolidariska. Samtidigt finns det en glädje hos det utstötta gänget. De vet att de är annorlunda och den vetskapen stärker deras gemenskap, vilket ger dem styrka och hopp.

Tidlöst budskap

Trots att boken utspelar sig i början av 80-talet är berättelsen och budskapet tidlöst. För även om boken är självbiografisk handlar den lika mycket om sånt de flesta kan känna igen från sina egna liv, som relationer mellan barn och hur grupper fungerar, som den handlar om just Daniel Ahlgrens barndom. Alla som har gått i skolan kan känna igen det utstötta gänget, barn som inte riktigt passar in. Oavsett om man tillhörde de utstötta under sin skolgång eller inte.  

Det som gör Böggänget till en riktigt bra seriebok är att Daniel Ahlgren inte är rädd för att visa upp flera sidor av utanförskapet. I många böcker om mobbade barn framställs de utstötta som helgon som inte kan göra fel. Men Daniel Ahlgren vågar visa andra sidor av berättelsen om det utstötta barnet. Det är en befriande upplevelse att läsa en så ärlig skildring av barndomen, särskilt om man en gång har varit del av sin egen skolas böggäng.    

 

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Sökfilter
Sökparametrar
Senast ändrad: 2013-12-17 | Minabibliotek | Kontakt