Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Det kallas framtiden
Start för innehåll

Det kallas framtiden

Skrivartävlingen är avslutad och vinnaren korad. Hedda Hallsenius från Stockholm vann med sin actionfyllda science fiction-text om en skrämmande framtid där hopp ändå finns.

RÄDSLA Illustratör: Frida Hammar HOPP Illustratör: Frida Hammar MOD Illustratör: Frida Hammar LÄNGTAN Illustratör: Frida Hammar


Rädsla


Hopp


Mod


Längtan


Hur tänker du om framtiden? Det var frågan inför årets upplaga av skrivartävlingen. Bilderna och musiken var till för att inspirera.

Ungdomar mellan 13 och 18 år var välkomna att skriva till en eller flera bilder, bara till musiken eller både till musik och bild. Texten skulle vara max tre A4-sidor lång. Det var fritt fram att skriva i vilken form som helst - novell, dikt, rap eller det som passade bäst. Det innebar också att man själv fick bestämma hur mycket sidorna skulle fyllas.

Vill du se bilderna i större format kan du klicka på dem. För att kunna lyssna på musiken måste du ha till exempel Quick Time Player installerad på datorn. Det är gratis.

Tävlingen var öppen för alla mellan 13 och 18 år och man fick bara skicka in ett bidrag per person.

Juryn bestod av professionella skribenter, musiker och bibliotekarier.

Barns och ungas rätt

Det kallas framtiden utgick från FN:s barnkonvention. Där står bland annat att barn och ungdomar har rätt att säga vad de tycker. De har också rätt att sprida och ta emot olika slags information och tankar, så länge de respekterar andra. Det betyder att barn och ungdomar får och kan vara med och påverka sitt liv, sitt samhälle och framtiden.

Vinnaren

Du kan läsa den vinnande texten och en intervju med Hedda Hallsenius som skrev det vinnande bidraget här på Minabibliotek.se.

Tävlingen arrangerades av Kulturverket, Umeå kommun, Minabibliotek.se och Umeå novellpris.

Text: Beatrice Hammar, Kulturverket & Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Illustrationer: Frida Hammar, Kulturverket
Beats: Åk 6, Backenskolan (Rädsla), Lärarutbilningen, Umeå universitet (Hopp), Åk 9, Waldorfskolan, Natalie Carrion och Alexandra Strömgren (Mod), Åk 7, Grubbeskolan (Längtan)

Läs mer om HipHoperan och Kulturverket.

Nyckelord: Tävling, Skrivande

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Sökfilter
Sökparametrar

Inspireras av litteratur och verklighet

Läs mer om Inspireras av litteratur och verklighet.

Hedda Hallsenius vann skrivartävlingen "Det kallas framtiden". Hon fick sitt pris under Littfest 2012. Minabibliotek har intervjuat den unga författaren.

Många tävlar om skrivarpris

Läs mer om Många tävlar om skrivarpris.

99 bidrag har kommit in till skrivartävlingen för ungdomar, "Det kallas framtiden". Nu är det dags för juryn att ta vid. Fredag 16 mars avslöjas vem som vunnit.

Senast ändrad: 2012-03-30 | Minabibliotek | Kontakt