Här är du:  Sökhjälp
Start för innehåll

Sökhjälp

Det här är en guide för att hjälpa dig söka i Umeåregionens bibliotekskatalog.

I bibliotekskatalogen får du information om vilka böcker och andra medier vi har och om det du söker finns inne på biblioteket. Sökningen sker i beståndet hos alla de sex kommunernas bibliotek, samt bland våra e-böcker och e-ljudböcker. Här hittar du en lista på biblioteken.

Enkel sökning

Använd sökrutan i högerspalten. Här sker sökningen bland all information som finns i katalogposterna. Du kan alltså söka både på författarnamn, ord ur titeln, ämnesord eller ord i beskrivningstexten. Sökord i oordningTänk på att vara så exakt som möjligt i din sökning, eftersom du annars lätt får allt för många träffar. Skriv bara in ord som du är helt säker på. Sökningen sker på exakt de ord du skriver in, så skriver du flera ord får du bara träffar som innehåller samtliga ord.

Om du vill söka på en hel titel går det ofta bra att skriva in den i sökfältet. Det kan också räcka att skriva ett par ord ur titlen, om de är tillräckligt ovanliga. Orden behöver inte komma i rätt ordning, för systemet söker på alla ord.

Hjälp med stavning

Om du är osäker på stavningen kan du använda tecknen ? (frågetecken) och * (asterisk). Ersätt en osäker bokstav med ?. Exempel: Gusta?sson (om du inte vet om namnet stavas med v eller f).

Delar av ord

Ersätt en eller flera osäkra bokstäver i slutet av ett ord med *. Exempel: demokrati* (om du vill söka på demokratier, demokratiska eller andra ord som börjar med demokrati). Du måste skriva minst tre bokstäver/tecken före *. Även utan * sker sökningen i viss mån på olika former av ordet.

Mening eller fras

Får du för många träffar, kanske för att titeln du söker bara innehåller ganska vanliga ord, kan du sätta den inom citationstecken. Till exempel ger en sökning på Du och jag om kärlek 50 träffar utan citationstecken, jämfört med en enda träff för "Du och jag om kärlek".

Träfflistan

När du har gjort en sökning presenteras resultatet i form av en träfflista. De träffar som bäst stämmer med din sökning visas överst. Du kan sortera om i listan så att den ordnas efter titel, författare, publiceringsår eller klassifikation istället. Du kan välja att visa listan som enkel lista eller utförlig lista.

Medietypernas symboler

I den utförliga listan presenteras böcker och andra medier med olika symboler. Det innebär att flera olika medietyper av samma titel kan ligga under samma sökträff i träfflistan. Klicka på respektive symbol för att välja ett visst medium, till exempel ljudbok, CD eller bok.

BokLjudbok CDMusikTalbokE-bokE-ljudbokDVD
Här hittar du en lista på alla symboler.

Förfina din sökning

Är listan lång så kan du filtrera resultatet genom att använda de så kallade fasetterna i vänsterspalten. Här kan du välja att avgränsa din sökning till en viss medietyp eller upphovsperson, till enbart träffar som innehåller ett visst ämnesord eller nyckelord. Det kan vara verk för barn respektive vuxna eller sådana som kom ut ett visst år. Facetter sökhjälpHar du gjort en filtrering och vill ta bort den igen gör du det genom att klicka på krysset vid den valda facetten.

Fler sökmöjligheter

Vill du redan från början göra en mer preciserad sökning kan du använda formuläret för Utökad katalogsökning. Här finns det många valmöjligheter för att söka i särskilda fält eller avgränsa sökningen. Även efter en utökad sökning kan du använda fasetterna för att ta bort begränsningar eller lägga till nya. Här hittar du vår sökhjälp till utökad katalogsökning.

Fullposten

Information om verket och vilka bibliotek som äger det visas i den så kallade fullposten. I den övre delen står författare eller annan upphovsperson, vilket år verket gavs ut, språk och ämne. Ofta finns det också en kort beskrivning av verket.

Bestånd och tillgängliga exemplar

I det grå fältet nedanför syns vilka bibliotek som äger verket och på vilken hylla det är placerat på respektive bibliotek. Här står det också hur många exemplar varje bibliotek äger, om något exemplar är inne eller när exemplar kan väntas åter samt om det är kö på det. Om reservationer tillåts på det aktuella beståndet finns det längst till höger en Reservera-länk som du använder om du vill köa.

Reservera

Reservera sökhjälpDu kan reservera, det vill säga ställa dig i kö på, titlar som är utlånade. Du kan också reservera titlar som finns inne, om du vill att de skickas till ett annat bibliotek

Klicka på länken Reservera till höger om bestånduppgifterna för det biblioteks exemplar som du vill köa på. Välj sedan i rullistan vilket bibliotek du vill hämta på. Klicka på knappen Reservera.

Nyckelord

Om du klickar på fliken Nyckelord ser du de nyckelord andra användare har satt på verket. Du kan även lägga till egna om du är inloggad.

Betyg och omdömen

Klicka på bilden för att se en större version i ett nytt fönster

Under fliken Betyg ser du andras betyg och omdömen om verket. Om du är inloggad kan du själv sätta betyg eller skriva ett omdöme.

När du ska sätta betyg klickar du först på de grå böckerna. I rutan som kommer fram kan du skriva ett omdöme. För ett sätta betyg, håll muspekaren över de grå böckerna uppe till höger och klicka i det antal böcker du vill ge i betyg. Klicka på spara. Om du vill ta bort ditt betyg klickar du på minustecknet till vänster om böckerna i rutan.

Göra och spara listor

Från sökresultatets träfflista och från en vald titel kan du lägga titeln i en tillfällig lista genom att klicka på knappen Kom ihåg. Då dyker länken Visa kom ihåg-listan upp i högerspalten. Du kan skicka listan med e-post till dig själv eller någon annan.

Om du är inloggad när du skapar kom ihåg-listan, sparas den och titlarna i den finns kvar nästa gång du loggar in. Du kan som inloggad välja att spara en eller flera titlar från listan i en egen lista, antingen någon av de föreslagna Mina favoriter eller Tänker läsa, som du hittar i rullistan, eller en ny som du skapar genom att klicka på länken Skapa ny lista.

Visar var du markerar det du vill lägga till, lägger till i lista och skapar ny lista
 

Sökfilter
Sökparametrar
 
Senast ändrad: 2013-12-12 | Minabibliotek | Kontakt